Wednesday, March 29, 2017

just 2 sem more to finish my journey

this semester i will took more one subject because repeat my fail paper previously..citt!..
here my left subject to take this semester...

IML605 - ORGANIZATION OF INFORMATION: ABSTRACTING AND INDEXING     
IMR454 - MANAGEMENT OF RECORDS REPOSITORY       
IMR455 - ADMINISTRATION OF ARCHIVES           
IMR652 - MANAGEMENT OF BUSINESS RECORDS             
TAC501 - INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL III)















Sunday, October 30, 2016

why i been so lazy lately!!!

after some changes with my duty work flow all the benefit and convenience before this had gone especially my lovely computer, all the data in the storage already move to external hardisk and now i just use some sharing computer in the library...this is so difficult to maintain your work because you cannot easily make some work directly diligent...so pity!!...that why i so lazy to start my study for this semester...right now i write this posting use the student computer but it still doing well for me after some try and error.

Tuesday, October 11, 2016

only 3 semester to finish it

after been busy with study just 3 sem for  me to finish my degree, feel very short after many of my friends still questioning what i am doing, many things that's i been thinking of do i shall quit my study after finish my degree or i should continue to MA. wait and see...lalalala.

Tuesday, May 31, 2016

i think enough of it...

after making calculations remained for two years I spent quite this degree .... It was great ... played out this degree i think i would have preferred to work for social -cutting ... what more could be sought in this world other than expecting good pleasure of Allah...

Monday, April 18, 2016

sem 4 bersambung

i'm still blur to my semester whether sem 4 or 5...after my calculation i'm at sem 4 right now...alhamdulilllah i'm still continue to my study despite 1 subject had failed...this 4th semester i will doing this subject :-
  1. ENT530 - PRINCIPLES OF ENTREPRENEURSHIP - ADLAN AHMAD BAKRI
  2. IML555 - ORGANIZATION OF INFORMATION SUBJECT CATALOGING AND CLASSIFICATION - SURIANA CHE DAUD
  3. IML655 - ORGRANIZATION OF INFORMATIONCOMPUTERIZED CATALOGING - AHMAD FUZI BIN MD AJIS
  4. IMR451 - MANAGEMENT OF RECORDS IN ORGANIZATIONS - JAFALIZAN BIN MD JALI
  5. TAC401 - INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL I) - AHMAD BIN WAN ABD RAHMAN
added 1 subject because that i'd failed before this.....hope Allah will guide and ease to finish this semester...ameen.

Wednesday, September 30, 2015

semester 5 yang mencabar

dalam sejarah aku fail paper IML 507...sem ni kena la amik balik...paper wajib plak tu....adoyai....tapi perjuangan perlu diteruskan....aku x kan mengalah...orang kat Syria tu bermandi darah dalam mempertahankan akidah...tak kan baru fail satu paper mcm dah hilang pedoman ye tak....

IML507 - ORGANIZATION OF INFORMATION: DESCRIPTIVE CATALOGING by AHMAD FUZI BIN MD AJIS
IML601 - PUBLICATION AND PRODUCTION OF INFORMATION MATERIALS by WAN AB. KADIR BIN WAN DOLLAH
IML605 - ORGANIZATION OF INFORMATION: ABSTRACTING AND INDEXING by ABD RASHID ABD RAHMAN
IML606 - CHILDREN'S LIBRARIANSHIP by RAFIDAH BT ABDUL AZIZ

IML 555 - SUBJECT CATALOGING AND CLASSIFICATION by Puan Suriani (Kelas Tumpang)

Tuesday, March 24, 2015

semester 4th. begin....

it will be the subject :-

  1. IML553 - PUBLIC RELATIONS IN INFORMATION WORK by ADILLAH BINTI MUSTAFA 
  2. IML507 - ORGANIZATION OF INFORMATION: DESCRIPTIVE CATALOGING by AHMAD FUZI BIN MD AJIS
  3. IML503 - INFORMATION SOURCES AND SERVICES IN SOCIAL SCIENCES by MOHAMMAD FAZLI BIN BAHARUDDIN
  4. ELC550 - ENGLISH FOR ACADEMIC WRITING by ZURAIDAR BADARUDDIN

Monday, September 22, 2014

The Beginning of the 1st Semester....Alhamdulillah...

only for 2 and half year to finish my degree...hope it's been easily to settle it...the history already begun...starting the flame with motorcycle it's a sweet memory for my journey...hihi....it's will be history to tell to my daughter about it someday...

Wednesday, August 20, 2014

setel daftar degree

alhamdulillah....kepada Allah aku berserah segalanya...akhirnyaku berjaya melangkah ke peringkat seterusnya...semoga dipermudahkan segala urusan....ameen....

Monday, May 5, 2014

segala puji bagi Allah....

keputusan dah pun keluar...keputusan MUET pun dah ambil...sekarang masa tunggu konvo plak...hihi....alhamdulilllah...ke degree la kite yek...

Thursday, September 12, 2013

sem 8 tamat...

alhamdulillah!..semua telah selesai...pengajianku selama 4 tahun akhirnya tiba ke penghujungnya...tinggal menanti final sahaja...tunggu...

Wednesday, July 3, 2013

sem 8 akhirnya muncul...

ni merupakan sem terakhir buatku...kena usaha lebih ni...

Thursday, April 11, 2013

sem 7 selesai!

alhamdulillah!....final sem!...here i'm come...

Monday, January 7, 2013

semester 7 yang ceria...

nampaknye semester kali ni meriah...dapat lecturer yang sempoi2 semue...dan aku dapat banyak perkataan dan sebutan baru dari kelas2 ni...hahah....slow-fire...gondola...isle...fungi...brittle...crisp...

Thursday, January 3, 2013

selamat datang semester 7

aku berdoa agar dipermudahkan untuk meneruskan perjuangan ini...setiap semester yang bertambah semakin banyak ilmu dan pengalaman hidup dapat aku belajar...sebab tu Nabi mewajibkan menuntut ilmu sampai ke negeri China...baru ku tahu nilai sebuah pencarian ilmu...yang pasti pencarian ini tidak akan berakhir...sehingga aku mati...ya Allah matikanlah aku dalam menyebarkan agamaMu dan berjuang untuk agamaMu!...itu sahaja doa ku untuk Mu...setiap masa dan tenaga yang ada pada diri ini tidak akan aku persiakan...

Friday, October 19, 2012

akhirnya tamat la perjuangan untuk sem 6...

berbagai karenah..suke dan duke...tunggu sem 7 plak...

Monday, September 17, 2012

kelas last untuk sem6

akhirnya kelas terakhir untuk sem6 akan berakhir minggu ni...sem ni virus malas dan a.k.a. jumpe lecture yang tak berape reti nak mengajar...kiki...kesian kawan2 aku yg lain....bulan depan dah final...cepat betul mase berlalu....

Tuesday, July 31, 2012

salam Ramadhan...

masuk hari ke 11 ramadhan...aku baru selesai mengerjakan kerja opis yang berlambak...semua nak cepat...sampai i-class ngan assignment baru nak mula ni...kelas ke 3 akan bermula seminggu nak raya...maknenye lebih kurang 2 minggu lagi nak start...assignment nak antor oooo...go...go...go...

Monday, July 16, 2012

sem 6 bermula....

1st kelas aku datang...2nd kelas aku terpakse ponteng...pasal aku bersukan di UUM...alhamdulillah...pingat perak...tahun depan aku target emas plak...i-class aku tak bukak lagi...maklum la..sindrom bercuti masih ada lagi ni...sabtu ni dah pose...aku budget minggu ni nak siapkan i-class aku...keje plak banyak skang ni...dekat sebulan aku banyak tangguh keje...dari print shirt sampai kelas bermula....aku harap sem 6 ni...aku makin bertambah rajin la...tinggal lagi 2 sem jek...untuk aku dapat diploma aku...ya Allah!...kau berikanlah aku kekuatan....amin...

Monday, March 5, 2012

akhirnya selepas berhempas pulas aku jumpe gak final pada 20, 24 dan 28/03/2012...be prepare for next battle!...semester 6 sedang menunggu aku...keje yang semakin bertambah...buat baju termasuk design, order orang, update blog selubungkarat yang gambonye dah ilang entah ke mane...band termasuk compose lagu baru, buat gigs..training vocal...dengo lagu buat rujukan...tarik tali termasuk training isnin hingge khamis, sparing, tournament, meeting....silat gua yang dah lame gua tak training..kesian silat gua ni....hubungan gua ngan family lagi...kerja gua kat library lagi...hahah...hidup gua penuh dengan ke 'extreme' man...gua suke dan kekadang gua penat...Allah saja yang tahu keadaaan gua skang ni...ya Allah!...berikan aku kekuatan dalam mengharungi liku-liku hidup ni...

Tuesday, February 21, 2012

last seminar..

memang macam 'siut'....macam-macam 'assignment' hendak di hantar...1 'test'...adui hai....gua kena siapkan semuanya sebelum jumaat ini....

Thursday, February 2, 2012

still fight!...hahah...

next at fourth seminar 2 assignment should be deliver...2 test...1 oral test...huh...ya Allah!...give me strength to settle it...

Wednesday, December 14, 2011

the materials for semester 5...

ACCESS 'capaian' TO INFORMATION by RAFIDAH BT ABDUL AZIZ
SUPPORT SERVICE AND MAINTENANCE II by SHAM SUL KAMAL WAN FAKEH
FOUNDATION OF RECORDS MANAGEMENT by KAMARUL AZWAN AZMAN
TECHNICAL SUPPORT AND SERVICES IN INFORMATION AGENCIES by MUHAMAD ISMAIL BIN PAHMI

Tuesday, November 8, 2011

jadual untuk sem 5 sudah keluar....

kelas aku bermula pada 18 Disember 2011 untuk jadual terkini....tapi mungkin boleh berubah pada masa akan datang...antara subjek aku pada sem 5 ini adalah:-

IMD 201 - ACCESS TO INFORMATION
IMD 251 - SUPPORT SERVICES AND MAINTENANCE II
IMD 254 - FOUNDATION OF RECORDS MANAGEMENT
IMD 255 - TECHNICAL SUPPORT AND SERVICES IN INFORMATION AGENCIES


untuk kali ini aku mesti bertekad untuk menaikkan pointer aku....naik dan terus naik...aku tidak boleh mengalah dalam perjuangan ini....semakin hari semakin mencabar pendirian gua dalam menimba ilmu pengurusan maklumat ini...

Monday, November 7, 2011

sem 5 menanti....

alhamdulillah....pada kali ini pointer aku naik....untuk semester 5 ini....aku kena bekerja keras lagi untuk menaikkan lagi pointer aku....kalau dahulu aku belajar untuk sekadar lulus sahaja tanpa memikirkan apa yang aku belajar....hari demi hari...lecturer menaikkan semangat aku untuk belajar bukan sekadar belajar tapi untuk menjadi seorang insan yang boleh berfikir....bukan mengikut tapi menjadi pencetus.....betul hadis nabi mengatakan kalau kita berkawan dengan tukang besi kita akan dapat bau besi tu...tapi kalau kita berkawan dengan dengan tukang buat minyak wangi kita akan dapat bau minyak wangi itu sekali....mengikut apa yang kita tahu bukan mengikut dengan dengan taklid buta tapi mengikut dengan berfikiran terbuka...mengkaji...menyelidik...supaya tidak tersesat di muka bumi Allah ini....

uplifting - menaikkan semangat
craftsmen - tukang besi
according to - mengikut

Wednesday, August 24, 2011

akhirnya...

kelas dah abes...tinggal final jek...sem ni pendek gile....gile la...terkejar2 gua dibuatnye...ramadhan yang penuh dugaan...presentt multimedia akhirnya siap gak walopun gua tak mahir buat button start...hahah....tapi akhirnye reti gak....terima kasih kengkawan kerana memberi tunjuk ajar....final 2 paper jek...bulan 10 nanti...

Wednesday, August 10, 2011

kelas terakhir gua...

assignment tak banyak...tapi pening gak nak explore mende baru....macromedia MX 2004...belajar cume kat kelas lepas tu pandai sendiri belajo....adoi....ade test minggu terakhir paper en. azman...minggu depan proses membace plak...minggu ni banyak buat projek.....ari ni dah rabu....esok last...jumaat dah cuti beli baju raya....

Thursday, July 28, 2011

sem 4 yang mencabar

alhamdulillah....segalanya kerana sem 4 ni....aku terpakse berubah untuk mengejar kembali pointerku yang semakin merosot....mencari rumah sewa...perpustakaan...study lebih mase....kene berubah....dan aku telah pun berubah....semoga Allah memberi aku kekuatan untuk aku berjuang demi agama Nya....amin....

Sunday, June 5, 2011

sem 4 bermula...

alhamdulillah gua sampai ke sem 4 (eIMD4A)...paper en. yamin yang aku ngeri skali...lulus gak...sem 3 ni pointer aku turun ckit...so sem 4 ni ake kene naikkan balik...

IMD 202 (Promotion of Information Product & services)

IMD 154 (Instructional Media Applications)

IMD 153 (Introduction to Multimedia)

IMD 203 (Support Services & Maintainance 1)

Sunday, June 27, 2010

semester 2 bersambung...group eISD2A

antara subjek yang akan diambil...
1. IMD 104 (PRINCIPLES OF MANAGEMENT)
2. BEL 260 (PREPARATORY COURSE FOR MUET)en.ROSDIN ROSLY
3. CTU 151 (PEMIKIRAN & TAMADUN ISLAM)en. ABDUL SHUKOR MOHD ALI
4. IMD 103 (IT IN INFORMATION MANAGEMENT)

Tuesday, February 23, 2010

Type of Libraries

1. National Library
2. Academic Library
3. Public Library
4. Special Library
5. School Library

1. National Library User are

Importance Of Information ( IMD 101)

1. Knowledge and information become the principal generators of wealth in the forms of educational institutions, of research and development establishments, and science laboratories.

1. Pengetahuan dan maklumat menjadi medan kekuasaan dalam institusi pendidikan, penyelidikan dan pembangunan, dan makmal-makmal sains.

2. Information becomes a resource by analogy with the classic resources of labor, capital and materials. Also known as 'management of information'

2. Maklumat menjadi satu sumber secara analogi dengan sumber-sumber lama bagi bidang kerja, permodalan dan bahan-bahan. Turut dikenali sebagai 'pengurusan maklumat '

3. Will increased or decreased the information gap between people in society.

3. Boleh bertambah atau mengurangkan jurang maklumat antara semua orang dalam masyarakat.

4. "Information is Power". There will be new power elite whose property is "in their heads". Who knows what become more important than who has what.


5. Vital necessary for administration, planning and decision making.

6. Current awareness

7. Stimulates ideas, opinions, etc.

antara sumber maklumat yang bagus....

1. slideshare
2. googlescholar
3. emerald
4. sciencedirect

Monday, January 11, 2010

LIBRARY & INFORMATION SCIENCE

# ProQuest ABI / INFORM Global

# Academic Source Premier @ EBSCOHost

# Emerald Management Xtra

# ProQuest Education

# H.W Wilson Library & Information Science

# ITS Marc

# ProQuest Digital Dissertation & Thesis

# Ulrichs Web

# Global Books In Print (GBIP)

Tuesday, December 15, 2009

SEMESTER 1

KUMPULAN eisd1b

1. BEL 120 (CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS)

2. IMD 102 (FOUNDATION OF INFORMATION STUDIES)

3. CTU 101 (PRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM)

4. IMD 101 (INFORMATION SKILLS)

Wednesday, December 9, 2009

SELAMAT DATANG IS 110 !.....

PENGURUSAN MAKLUMAT...aku dalam masa mencabar!...fisrt time belajar semula....English jadi musuh ku...kena kaji strategi musuh...baru dapat aku tawan mereka semua!!!!....AllahuAkbar!!!